Gevarieerde Jubileumpronkzittingen Bij ons in Zèlland

12 februari 2019

Met twee uitverkochte zalen en een 65+ zitting met bijna 200 bezoekers kijken De Smouskes terug op twee geslaagde weken vol humor en gezelligheid.

Na het openingslied van de presentatrices Anke van Schooten en Marjon Verstraten zagen de bezoekers de Huppelsmouskes, Dansgarde en Dansduo hun showdans ten tonele brengen en stelden de Hoogheden en Jeugdhoogheden zich nog even voor.

De jongste deelnemers Auke en Jeske Zonnenberg en Auke van der Cruijsen gaven hun succesvolle optreden van vorig jaar een mooi vervolg. Met een zelf gemaakt stuk lieten ze zien dat bij goochelen niet alles is zoals het lijkt.

Dit jaar stonden er maar liefst 4 tonpraters op het programma. Cor Verstegen liet het publiek als ziekenbroeder in de ambulance, naast Prins Bram d’n Urste, meekijken met zijn ‘zorgen in de zorg’. Erwin Kremers betrad na een aantal jaren opnieuw de ton als Wout van de Politie. Een leuke buut over zijn politiewerk. “Als je het niet vertrouwt? Bel Wout!…. Dusss).
Cor Schel trad met dit jubileum ook weer in de ton. Als Jozef de Timmerman nam hij het publiek mee naar zijn schooltoneel waar hij graag Jozef wilde zijn, maar toch de ezel werd.
Ben van der Walle betrad als laatste tonprater het podium. Met zijn act als taxisjoofeur Peer, waarmee hij ook regionaal bekendheid geniet, wist hij het Zeelandse publiek te boeien met veel (woord)grappen van hoog niveau. Zijn ‘dikke’ vrouw Truus moest het vaak ontgelden. “Ik begrijp goed dat het jouw tweede vrouw is, mijn eerste keus zou het ook niet zijn”.

Jolande Cornelissen en Dietske Selten braken een paar keer in tijdens de show. Met een ‘helm met horens’ probeerden ze de Maashorst aantrekkelijker te maken. Hun eindlied, het 40 jaar oude en alom bekende ‘Zeeland, Zeeland, ik hou van jou’ werd luidkeels meegezongen door het publiek.

De Klokkenluiders Frans Lukassen, Geert van Rooij, Marcel van den Bogaart en Maria van Dongen-Van Delst namen als de Klokkenluiders deel aan de Zellandse Quiz. De ‘Oer’opdrachten die ze uit moesten voeren kwamen goed binnen bij het publiek.

De Dames van de Raad waren in de Jumbo voor de ‘Prinsenspaaractieverzameling’ (3x woordwaarde). “Wie wil zijn Prins ruilen om de kaart compleet te krijgen?”, Een act afgewisseld met dans.

De ‘Big-girls’ Annerie van Oort en Krista Strik tobben over hun gewicht en de meest intieme details kwamen naar voren tijdens hun stuk en liet weinig aan de verbeelding over.

Shanti en Stanley reisden verder de wereld rond en kwamen uit in Tirol. Christ-Jan Swiers en Cindy van Dijk-Bergmans vertelden op fraaie wijze en met veel grappen hun ‘strijkijzer’-avonturen tijdens de wintersport.

Tussendoor waren de vrolijke klanken te horen van de Raad van 11. Een aanstekelijk nummer met het 55-jarig jubileum als thema, geschreven door Pieter van Schooten: “Ja echte Smousen, dat zijn wij…”

Zowel het Jubileumbier van Prins Bram d’n Urste, de jubileumpins ‘voor de echte Smous’ en de Smouskes-vlaggen vonden gretig aftrek bij deze Pronkzittingen. De opbrengst wordt besteed aan het programma voor de basisschooljeugd tijdens het Smouskes-Jubileumweekend ‘Wous festival’ op 21, 22 en 23 juni 2019

Met een programma van meer dan vier-en-een-half uur werd het wederom een latertje. De verscheidenheid van de diverse acts werden goed ontvangen en de reacties waren dan ook positief.
De Smouskes bedanken en complimenteren dan ook iedereen voor én achter de schermen voor de medewerking aan deze geweldige zittingen.
(meer foto’s volgen)